Szójaviasz eredete, gyártása és felhasználása gyertyaöntés során

A szójaviasz természetes viasz, melyet a szójababból nyernek ki. Magát a szójababot az élelmiszer iparban széles körben alkalmazzák mint alapanyag. Ebből készül a tofu, a manapság egyre gyakrabban használt szójatej, állatok élelmezésére is kiváló, de a kipréselt olajat felhasználják bioüzemanyag gyártására, a műanyag iparban, kozmetikumok gyártásánál.

A gyártás több lépésből áll, de ha négy lépésben szeretnénk összefoglalni, akkor a következők ezek:

  1. Szója tisztítása és préselése: a szójababot a betakarítás után megtisztítják, összetörik, majd nagy nyomású présekkel kipréselik belőle a benne található szójaolajat. Ezután a szójaolajat tovább finomítják, eltávolítják a benne található szennyeződéseket és részecskéket.
  2. Lecitin kivonása a szójából: a következő lépésben a a lecitint távolítják el az olajból, egy vizes kimosásos folyamat során. A szójalecitint az élelmiszeriparban természetes tartósítószerként, emulgálószerként és stabilizálószerként is használják (E322). A lecitin, egyébként egy könnyen lebontható, nem mérgező vegyület.
  3. Szójaolaj fehérítése: a lecitin eltávolítás után a fehérítés következik, mely az egyik legnehezebb lépés. A folyamat során olyan nem kívánt anyagokat távolítanak el, mint a pigmentek, alacsony koncentrációban megtalálható fémek, foszfolipideket, valamint hátramaradó bomlástermékeket.
  4. Szójaolaj hidrogénezése: az utolsó lépésben a hidrogénezés történik, ami gyakorlatilag egy hodrogénnal történő kezelés. A szója olajat magas hőmérsékletre melegítik egy tartályban, majd a nyomás alatt lévő tartály aljára tiszta hidrogén gázt engednek. A hidrogénezés eltávolítja a zsírsavakat az olajból és a szójaviasz elkészül.

A szójaviasz legfőbb előnye a paraffin viasszal szemben a megújuló forrásból szerzett alapanyag valamint az alacsonyabb hőponton való égés.